top of page

Hogyan készül a gyapjú fonal? - avagy a gyapjú útja nyírástól a kötőtűig


Nyírás

A birkákat a mi éghajlatunkon évente egyszer, tavasszal nyírják. Az ügyes nyíró a farcsontjára ültetett birkán - kézzel vagy géppel - gyors és pontos mozdulatokkal nyírja rövidre a gyapjút. Ha szakértelemmel és kíméletesen teszi, a nyírás nem okoz sem fájdalmat, sem sérülést a birkának.



Válogatás

A gyapjút válogatni kell: a lenyírt gyapjúkabátot egyben kiterítik, a széleket (a hasi és lábi, illetve a reménytelenül szennyezett részeket) eltávolítják, a többit minőség szerint válogatják. A legszebb gyapjú a vállakon és a háton nő.


Mosás

A mosás legjobb módja az áztatás sok vízcserével. Az oldószerek használata előtt a gyapjút hagyományosan nagy kasokban patakvízbe áztatták. A lanolin nagy részét a hideg víz is képes eltávolítani, egy kevés pedig kimondottan jó, ha marad rajta, mert védi és ápolja a gyapjúszálat, illetve későbbi viselőjét is. Ha apró növényi maradványokkal erősen szennyezett a gyapjú, akkor ez a kímélő eljárás nem ad elég tiszta eredményt, ipari körülmények között ilyenkor a növényi törmeléket savasan oldják fel. Ez csodálatosan tiszta gyapjút eredményez, viszont hatalmas a környezetterhelése, ráadásul a vegyi úton tisztított gyapjú sérülékenyebbé válik, ezért mesterségesen kell visszapótolni elvesztett lanolintartalmát.


Farkasolás

A mosott gyapjú tincsei össze vannak tapadva, ezeket kézi vagy gépi farkasolóval bontják szét szálaira, könnyű pihékre, amiket közvetlenül a kártolóba lehet adagolni.



Kártolás, fésülés

A kártoláskor egy nagy tüskés hengeren paplan-szerűvé rendeződik a gyapjú. A kártolt gyapjút ezután fésülik, amitől az egészen rövid szálak kihullanak és a végeredmény egy nagy tisztaságú, rendezett, sűrű gyapjúszalag lesz. De van, amikor fésülés nélkül, kártolás után közvetlenül fonják meg.

Fonás

Fonás előtt a gyapjú szalagot hosszasan nyújtják, vékonyítják, ezáltal szabályozható a fonal vastagsága, tömörsége, egyenletessége. A megfont fonal 2-3 szálának összesodrásával cérnát, kötőfonalat állítanak elő, ami gombolyagokba vagy motringokba csévélve kerül a boltokba, mindannyiunk örömére.



További információk:


www.fonasrokkan.hu






Fotók forrása: pinterest.com

Legfrissebb
Arhívum
Címkék
Kövess bennünket!
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page